De geschiedenis van Snoep: Een reis door de tijd van zoete lekkernijen.
Snoep is al eeuwenlang een geliefde lekkernij, die in de loop der tijd een enorme evolutie heeft doorgemaakt. Van honingzoete lekkernijen in de oudheid tot de kleurrijke en vaak kunstige snoepjes van vandaag. Wij vatten voor jullie graag even de geschiedenis van snoep samen in onze allereerst snoepblog. Samen met jullie reizen we terug naar het begin.
1. De Oudheid: Honing als Eerste 'snoepgoed'
Snoep, zoals wij dat kennen, bestond in de oudheid nog niet, maar de mensen hadden al wel een voorliefde voor zoet. Honing, het oudste bekende zoetmiddel, werd door de oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikt als een lekkernij. De Egyptenaren mengen vijgen, dadels en noten om een zoete lekkernij te creëren. Ook de oude Grieken gebruikten honing om noten en fruit te zoeten. Dit was een voorloper van de traditionele nougat.
(Nougat zoals we deze vandaag kennen)
2. De ontdekking van Suiker: Middeleeuwen en Renaissance
Pas rond de 10e eeuw begon suiker intrede te maken in Europa, dankzij de handel met het Midden - Oosten. Suiker was toen een zeldzaam en duur ingrediënt, eenvoudig beschikbaar voor de elite. Apothekers in de middeleeuwen gebruikten suiker voornamelijk om medicijnen te verzachten, en gecombineerd met kruiden de smaak van bittere medicijnen te verbergen. Dit is ook de periode waarin de eerste 'snoepje' onder de vorm van suikercoating zijn intrede maakt. Ze wentelen diverse kruiden en noten in een lekker suikersopje.
In de Renaissance werd suiker steeds toegankelijker, en de eerste echte snoepmakers kwamen in actie. Suiker werd ook gebruikt om prachtige decoraties en suikerfiguren te maken voor feesten en koninklijke festiviteiten.
(Stilleven met snoep van kunstenaar Josefa de Óbidos, bron: feeltheart)
3. De industriële Revolutie: Massaproductie van snoep
De Industriële revolutie in de 19e eeuw bracht enorme veranderingen teweeg in de manier waarop producten werden gemaakt, en snoep was daarin geen uitzondering. Voor de industriële revolutie was snoep een luxeproduct dat meestal ambachtelijk werd gemaakt en alleen beschikbaar was voor de rijken. Met de komst van machines en de massaproductie werd snoep niet alleen goedkoper om te maken, maar ook toegankelijk voor het grote publiek. Deze periode luidde het begin van een nieuwe, kleurrijke en betaalbare snoepcultuur.
Enkele belangrijke factoren veranderden, zoals de toenemende beschikbaarheid en betaalbaarheid van suiker. Dankzij verbeterde landbouwtechnieken en de productie van bietsuiker in Europa kon suiker tegen een veel lagere prijs verwerkt worden. Bietsuiker werd een belangrijk alternatief voor rietsuiker en maakte het voor snoepfabrikanten mogelijk om niet meer afhankelijk te zijn van de dure import van rietsuiker. Op deze manier werd snoep bereikbaar voor alle lagen van de bevolking.
Toffee, karamel, pepermuntjes, harde zuurtjes werden in deze periode uitgevonden.
4. Begin 20e Eeuw: Van ambacht tot Innovatie
Het begin van de 20e eeuw was een spannende tijd voor snoep, waarin de innovatie en massaproductie van de industriële revolutie doorzetten en snoepmakers met nieuwe smaken, vormen en technieken experimenteerden. Snoep bevindt zich van een eenvoudig snoepje naar meer complexe en ingewikkelde lekkernijen, zoals kauwgom. In deze periode werden veel iconische snoepmerken geboren zoals Haribo (1920), Joris (1938), Astra Sweets (1924),..
In deze allereerste blog heb ik een beknopte versie gemaakt van de geschiedenis van snoep in het algemeen. In deze blog ontbreekt een belangrijk deel, namelijk de geschiedenis van drop en zoethout. Maar over dit onderwerp en zijn rijke geschiedenis is nu eenmaal zoveel te vertellen dat ik dit graag hou voor een volgende blog.
Ik hoop dat je van deze blog hebt genoten en dat je iets wijzer bent geworden in de geschiedenis van snoep. Heb je zelf een leuk idee voor een blog of tips, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.
Zoete groetjes
Kimberly
30/10/2024